Császártöltési Bánáti Miklós Német Nemzetiségi Általános Iskola

Miklós Bánáti Deutsche Nationalitätengrundschule Tschasartet

6239 Császártöltés, Kossuth Lajos u. 1.

Tel: 06-78/443-962

Az iskola munkájáról részletesen tájékozódhat: http://csaszartoltes.suli.hu/

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

Intézményvezető:

Andocsné Lei Mónika

 

Pedagógusaink:

 Angeliné Kismók Melinda

Barabás Józsefné

Barabásné Baranyai Hajnalka

Baranyainé Illés Anett

Dóráné Heibl Anikó

Füleki Antal

Gatterné Haszilló Gyöngyi

Hidasné Márin Magdolna

Kacskáné Rimai Anett

Kiss Gyuláné

Ledniczky László

Mészáros Dorina

Pittenauer Rita

Schuszterné Bárth Éva

Sebestyénné Márin Anna

Takács Lajosné

 

Óraadó tanárok:

Franczia László

Herner Melinda

Raffainé Lipka Mariann

Varga Bálint

Wolff Andrea

 

Iskolapszichológus:

 Rákóczi Zita

 

Iskolai és óvodai szociális segítő:

Hegedűsné Juhász Nikoletta

 

Iskolatitkár:

 Markó Anita

 

PÁLYÁZATOK:

 

 

Határtalanul kirándulás Szerbiába

Iskolánk 7. osztályos tanulói az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Határtalanul pályázat keretében Szerbia magyarlakta területeit barangolták be május 30 - június 2. között. A kirándulást fakultatív előkészítő foglalkozás előzte meg a könyvtárban és egy előkészítő óra, ahol többek között a meglátogatandó ország magyarságának történetéről és a kirándulás részletes programjáról esett szó.

Kirándulásunk első napján a határátkelés után Szabadkán kerestünk fel egy általános iskolát. Az igazgatónő magyarul köszöntött minket, majd körbevezetett magyar diákokkal intézményükben. Ekkor már csatlakozott hozzánk idegenvezetőnk, aki rengeteg információval szolgált a látott várakról, épületekről. Elsétáltunk a Zsinagóga előtt, amit magyar építészek terveztek a szecesszió stílusában. Elérkeztünk Kosztolányi Dezső szobrához, aki Szabadkán született 1885-ben. Megálltunk az a ház előtt is, ahol élt, illetve láttuk a róla elnevezett gimnáziumot is. A városháza előtt megpihentük egy kicsit, gyönyörködtünk a Zsolnay kerámiával kirakott kék kútban. Kis pihenő után a Városházára mentünk. Az épületben fellelhető Zsolnay kerámiák, bútorok, ötvösmunkák valóságos műremekek. A Tanácsterem üvegablakait magyar királyokkal, és történelmi személyekkel a magyar Róth Miksa készítette. A tájékoztató után felsétáltunk 265 lépcsőn a városháza kilátótornyába, ahonnan felejthetetlen kilátás nyílik Szabadkára és környékére.

Következő állomásunk a Palicsi Állatkert volt, ahol körülbelül 70 állatfaj él.  A növények a palicsi állatkert külön értékét képezik. Pár száz méterre az állatkerttől terül el a Palicsi-tó, ami ma már fürdőzésre alkalmatlan. Első szállásunk felé közelítve felkerestük az Aracsi pusztatemplomot is, ami a 12-13. században épülhetett. Törökbecsén, a szállásra érve elfoglaltuk szobáinkat, majd elsétáltunk vacsorázni. A pajtából kialakított étkezőben milánói makarónit ettünk, vacsora után még beszélgettünk egy kicsit, majd nyugovóra tértünk.

Másnap, május 31-én Szerbia fővárosába, Belgrádba mentünk, hogy megnézzük a Nándorfehérvári diadal színhelyét. Megkoszorúztuk az emlékművet, melyet azért állítottak, hogy elismerésüket fejezzék ki a várvédők előtt. Tiszteletünk jeléül elénekeltük a magyar himnuszt. A várfalról gyönyörködtünk a tájban.

Második szállásunk egy nagy szálloda volt Donji Milanovacon: a Lepinski vir hotelban 2-3 ágyas szobáink voltak. Három fogásos vacsorát kaptunk: előételként milánói makarónit, főételként pljeskavicát és sült krumplit ettünk, végül a desszert következett.

Június 1-én reggeli után elindultunk a Vaskapu-szorosba, majd kilenc órakor hajóra szálltunk. A Vaskapu-szoros egy folyami szurdokvölgy a Dunán, Szerbia és Románia határán. A szoros 134 km hosszú, több szakaszból álló rendszer. A közel két órás hajóút alatt áthajóztunk a szoros legszűkebb pontján, a 130 m széles Kazán-szoroson, ahol a Duna 80 méter mély volt. Aki a fedélzeten fázott, a kabinból gyönyörködhetett a gyönyörű tájban.

Partraszállás után következő állomásunkig csak néhány kilométert kellett utazni. Lepenski vir egy fontos archeológiai lelőhely, mely egy nagyobb és 10 kisebb település maradványaiból áll. Miután megnéztük egy kisfilmet az ásatásokról, megtekintettük a feltárt leleteket, kő-és csontszerszámokat, házmaradványokat, hal formájú szobrokat és a bekerített ásatási helyszínt is.

A 3. nap utolsó állomása a Duna partján, gyönyörű környezetben található Galambóc vára, melynek felújítását ebben az évben fejezték be. A vár szépségét és különlegességét fokozza, hogy a vár falai az egyik oldalon a Dunába nyúlnak, a másik oldalon a hegyre futnak fel a várfalak.

Hosszú buszozás után megérkeztünk Maradék településre. Ebben a 2000 fős szerb faluban kb. 500-an beszélik még a magyar nyelvet. A református templomban a fiatal, lelkes magyar lelkész mesélt nekünk arról a munkáról, miként hoztak létre itt magyar óvodát, iskolát, és hogyan őrzik meg magyarságukat. Az óvodában terítettek meg nekünk a vacsorához, kaptunk levest, rántott húst, krumplipürét, káposztasalátát és süteményt. Lassan megérkeztek értünk a vendéglátó családok, ugyanis az utolsó éjszakán kisebb-nagyobb csoportokban családoknál aludtunk. Nagy volt az izgalom, hogy ki hova kerül, de mindenki szívélyesen fogadtak. Másnap vendéglátóinknál reggeliztünk.

Az utolsó napon, június 2-án a péterváradi várat tekintettük meg. Alatta egy 20 km-es, 4 szintes alagútrendszer található, aminek egy részét idegenvezetővel jártuk be. Mindannyian elemlámpákkal világítottuk meg az útvesztőket, amelyek idegenforgalmi és építészeti csodának számítanak. A több, mint egy órás alagútrendszerben való bolyongás után elindultunk haza. Uzsonnára megkóstolhattuk a híres szerb péksüteményt, a bureket, ami itt nemzeti ételnek számít. Nagyon ízlett mindenkinek.

A szigorú határellenőrzés után Magyarországra értünk, majd este 8 óra után pillanthattuk meg újra a Császártöltés táblát. Nagyon jól éreztük magunkat ebben a 4 napban, sok élménnyel gazdagodtunk.

Tanulmányi kirándulásunk után értékelő és bemutató órát tartottunk, ahol összegeztük a Szerbiában látottakat. Témanap keretén belül iskolánk összes tanulójának és pedagógusának bemutattuk és elmeséltük élményeinket. Köszönjük szépen Sebestyénné Márin Annának a pályázat megírását és a kirándulás megszervezését!

                                                                                                       Dóráné Heibl Anikó

                                                                                                                                              pedagógus


 

 

 

 

Video kategóriák:
Császártöltés °C
Budapest °C
  2019/12/05 Ferienhaus Ostsee

Eseménynaptár

December 2019
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Az oldalt látogatták 2015.08.06. óta:
7699958
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
6611
19741
50617
64036
50617
252556
7699958

Forecast Today
7176

0.73%
1.05%
0.54%
0.28%
0.04%
97.36%
Online (15 minutes ago):40
40 guests
no members

Your IP:35.170.81.210